Podczas tygodnia przedmiotów ścisłych uczniowie klas pierwszych i kl III TGb uczestniczyli w ćwiczeniach laboratoryjnych dotyczących wykrywania składników pokarmowych w artykułach spożywczych. Kl I TGa 13 marca na drugiej godzinie lekcyjnej i kl III TGb 17 marca na trzeciej godzinie lekcyjnej wykrywała tłuszcze w ziarnach słonecznika, wiórkach kokosowych, oraz w ziarnie sezamowym. Uczniowie przeprowadzili próbę Lugola w celu identyfikacji skrobi w miękiszu banana, ziemniaka i fasoli.
Uczniowie kl I LOS 14 marca uczestniczyli w ćwiczeniach dotyczących środków czyszczących. Usuwali ciemny nalot z posrebrzanej łyżeczki metodą elektrolizy oraz rdzę z gwoździ za pomocą coca-coli. W klasie trzeciej został przeprowadzony konkurs dotyczący prób identyfikujących składniki pokarmowe. Uczniowie chętnie wykonywali ćwiczenia i oczekują większej ilości zajęć praktycznych z chemii.
Opiekunem zajęć była pani profesor Agnieszka Sasin.
|