
W dniu 23 lutego 2016 r. w Zespole Szkół nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie odbył się XI Konkurs Kulinarny "Mazowieckie smaki - Wołowina na polskim stole". Gospodarzami spotkania był Starosta Bogdan Pągowski i Dyrektor Zespołu Szkół nr 1 Marian Popławski. Patronat nad tą ciekawą inicjatywą objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Marszałek Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie, Mazowiecki Kurator Oświaty, poseł do Parlamentu Europejskiego Jarosław Kalinowski. Cyklicznie organizowanemu Konkursowi co rok towarzyszy inny motyw przewodni. Tegoroczne zmagania ośmiu dwuosobowych zespołów ze szkół ponadgimnazjalnych odbyły się z wykorzystaniem wołowiny. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przyrządzić dane z rostbefu wołowego i soczewicy. Uczniowie reprezentowali szkoły ponadgimnazjalne w: Czyżewie, Makowie Mazowieckim, Siedlcach, Golądkowie, Łomży, Ostrołęce, Chrobrzu i Wyszkowie. Podczas gdy uczestnicy konkursu pod czujnym okiem jury przygotowywali popisowe potrawy, goście przybyli na zaproszenie dyrektora Szkoły, pana Mariana Popławskiego, mogli pogłębić swoją wiedzę z zakresu zdrowego żywienia dzięki prelekcji Pani Aleksandry Cichockiej z Instytutu Żywności i Żywienia, obejrzeć pokazy profesjonalnych baristów czy wziąć udział w „Festiwalu produktów regionalnych”.
Niezwykły pokaz musztry kelnerskiej, tzw. serwis synchroniczny przygotowany przez Bogusławę Pawelską - Kozon wykonali uczniowie klasy II TGa i III TH. Niezwykle widowiskowy pokaz prowadzony był pod nadzorem Anny Kordyszewskiej. Taki pokaz jest coraz częściej stosowany podczas przyjęć przy obsłudze szczególnych gości, oraz w protokole dyplomatycznym. Warto było przybyć do Skłodowskiej, by cieszyć oko i duszę tym, co szkoła tego dnia miała do zaprezentowania.
Wszyscy uczestnicy otrzymali bogate upominki. Zwycięskie drużyny:
I miejsce w konkursie kulinarnym zajął zespół z Łomży w składzie: Damian Fabiszewski i Andrzej Ciołek (opiekun - Przemysław Ciuchnicki) za potrawę ,,Wirtuozyjne steki wołowe w duecie ze zmysłową soczewicą i sosem fistaszkowym’’
II miejsce zdobyła drużyna z Czyżewa: Franciszek Saniewski i Adam Śliwiński (Opiekun- Jerzy Tomkielski) za potrawę: „Stek wołowy z puree z soczewicy podany z warzywami w marynacie”
III miejsce w pięknym stylu obronił duet z Wyszkowa: Kinga Kowalska i Iwona Wołyniec (Opiekun - Bogusława Pawelska - Kozon) wykonując niezwykle barwną i smakowitą potrawę: „Roladki wołowe pod kozim pudrem podane na postumencie z warzyw i soczewicy w towarzystwie ziemniaków confit i buraczanego sosu” otrzymały wspaniałe puchary ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – I miejsce, Marszałka Urzędu Marszałkowskiego w Warszawie – I miejsce, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole - II miejsce oraz Starostę Wyszkowskiego – III miejsce. Drużyny te pojadą do Brukseli, gdzie z pewnością odkryją wiele kulinarnych (i nie tylko) ciekawostek.
Kapitułę jury stanowili:
Carlos Gonzalez - Tejera – przewodniczący jury, założyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Polskiej Akademii Gastronomicznej, smakosz i gawędziarz, promotor żywności wysokiej jakości, tradycji kulinarnych poszczególnych krajów i regionów
Jarosław Maliszewski - zdobywca I Pucharu Polski i Grand Prix w daniach regionalnych, były szef kuchni śniadaniowej w Hotelu Victoria w Warszawie
Jerzy Czapla - mistrz Polski Barmanów, założyciel Centrum Szkolenia Barmanów, sędzia z ramienia EUROTOQUE POLSKA
Małgorzata Borkowska – restauratorka, reprezentująca Szlak Kulinarny „Mazowiecka Micha Szlachecka” .
Grzegorz Rytelewski ( absolwent szkoły i szef kuchni w restauracji Teatru Kamienica w Warszawie)
Jerzy Dąbrowski (właściciel sali weselnej „Kasztelanka" w Wyszkowie)
Pragnę pogratulować uczestnikom. Mimo trudności, wszyscy dobrze zdali egzamin – zapewnił przewodniczący jury Pan Carlos Gonzalez Tejera przed ogłoszeniem wyników XI Wojewódzkiego Konkursu Sztuki Kulinarnej „Mazowieckie smaki - Wołowina na polskim stole”.
Pan Jerzy Czapla, Mistrz Polski Barmanów zorganizował specjalny pokaz barmański. Swoimi umiejętnościami zachwycił wszystkich uczestników imprezy a szczególnie zgromadzonych uczniów ze Skłodowskiej w Wyszkowie.
Uczeń Łukasz Masiak niezwykle zręcznie wprowadzał zainteresowanych w tajniki orgiami, metody zdobienia z elementów wykonanych z papieru.

Uczennica ze Skłodowskiej Joanna Skwara i absolwentka Dominika Seroka prezentowały tajską sztukę rzeźbienia warzyw i owoców, czyli carving
Stoisko przygotował właściciel pasieki w Gulczewie Kazimierz Skoczeń, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Wyszkowie, PPHU „Mleks”, „Artex” oraz GPHU „Kowalski” k. Nasielska.
Koordynatorem XI Konkursu była Pani Bogusława Pawelska – Kozon – szkolny doradca zawodowy, scenarzystą imprez towarzyszących konkursowi była Pani Izabela Balińska – wicedyrektor szkoły a prowadzącym imprezę był Pan Jacek Niewiadomski – nauczyciel wos.
Wszystkim nauczycielom i pracownikom Zespołu Szkół nr 1 Wyszkowie oraz Starostwu Powiatu Wyszkowskiego składam serdecznie gratulacje i życzę kolejnych równie udanych i smacznych edycji kulinarnych zmagań.
Marian Popławski - dyrektor
|