Przez dwa dni, tj. 17 i 18 listopada.2015r. chętni uczniowie kierunku gastronomicznego (Łukasz, Magda, Rafał, Asia i Sławek) spotykali się po zajęciach lekcyjnych, by poznawać tajniki carvingu, czyli tajskiej sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach.
Co to jest carving? Carving jest to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach. Sama nazwa wzięła się od angielskiego słowa „carve”, co oznacza rzeźbić, wycinać. Carving wywodzi się z Chin, jednak za stolicę carvingu uważa się Tajlandię. Ogólnie wywodzi się on z Bliskiego Wschodu. Początkowo można było go spotkać jedynie na dworach cesarskich. W XIII w. zaczął rozpowszechniać się w średniej klasie społeczeństwa, a później bardzo wolno na całym świecie.
Uczniowie wykonali rzeźby w warzywach i owocach, które następnie zaprezentowali społeczności szkolnej, tworząc bardzo ciekawą artystyczną kompozycję przy wejściu do szkoły. Prace uczniów mogli podziwiać również rodzice, którzy w tym czasie uczestniczyli w zebraniach i Dniu otwartym szkoły.
Młodym artystom gratulujemy odwagi i zapału oraz oczywiście talentu i zachęcamy do dalszego zgłębiania tej sztuki.
Zajęcia poprowadziła Bogusława Pawelska – Kozon, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych
|