Dzisiaj jest .
Aktualności › Karp na polskim stole, do tego w stodole

W dniu 10.11.15r dwoje uczniów z naszej szkoły pod opieką Bogusławy Pawelskiej – Kozon udało się do Dworu  Mościbrody, nieopodal Siedlec, by reprezentować naszą szkołę w konkursie kulinarnym „Karp na polskim stole”. Wśród uczestników znalazły się m.in. zespoły z Radomia, Siedlec, Miętnego i itd.
Konkurs był o tyle nietypowy, że odbywał się w stodole. Nasz zespół stanowili: Kinga Kowalczyk i Łukasz Waśkiewicz z klasy II Tga. Uczniowie najpierw wyfiletowali świeżutkiego karpia, dzień wcześniej złowionego w stawie należącym do Dworu,  z którego następnie wykonali potrawę noszącą nazwę „Filet z karpia z emulsji maślanej z cytrusową soczewicą i pieczonymi pomidorkami i sosem wiśniowo – korzennym.”
Potrawa była smaczna a konkurencja silna i nasi uczniowie zajęli najmniej atrakcyjne, bo IV miejsce.
Warto jednak uczestniczyć w konkursach, gdyż jest to okazja aby się sprawdzić, w tym przypadku w arcytrudnych warunkach, ale też by wziąć udział w szkoleniach oraz otrzymać  cenne wskazówki od jurorów. Dania oceniała wieloosobowa komisja pod „wodzą” przewodniczącego jury a znanego naszej szkole – Carlosa Gonzales – Tejera,  w której znaleźli się m. in: właściciele restauracji „Pod różami”, właściciel piekarni siedleckiej, sponsorzy.
Gratulujemy zawodnikom!!!

     

GALERIA ZDJĘĆ
Przejdź do Galerii
Ostatnio dodane:
photo_newest
Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.