Dzisiaj jest .
Aktualności › WARSZTATY KULINARNE z Carlosem Gonzalez – Tejera

Najlepszym sposobem przekonania uczniów o słuszności wyboru swojej ścieżki kariery zawodowej są spotkania z ludźmi z branży. To co się działo w naszej szkole w następnych dniach po maturze przyprawiało o istny zawrót głowy. Najlepsi uczniowie mieli niezwykłą szansę poznawać nowości kulinarne – “sous – vide i jej zastosowanie w gastronomii”.

Sztukę kulinarną młodzież zgłębiała od samego Carlosa Gonzalez – Tejera, Hiszpana z pochodzenia, Polaka z wyboru, osobowości kulianarnej, twórcy i autora wielu przedsiewzięć i wydarzeń gastronomicznych, dziennikarza, który zwiedził co najmniej pół świata.

Pod okiem wybitnego specjalisty grupa uczniów przygotowywała potrawy i półprodukty przy zastosowaniu metody sous – vide takie jak: polędwiczki wieprzowe, dorsz atlantycki, łosoś, szparagi, cukinia, marchewka, czy też jabłka. 

Poznała też niezbędne urządzenia i warunki jakie należy spełnić w celu otrzymania wysokiej jakości gotowych produktów pakowanych próżniowo. Na koniec uczestnicy szkolenia dokonali oceny organoleptycznej sporządzonych dań zaś zwieńczeniem tego kilkugodzinnego spotkania było wręczenie certyfikatów udziału w szkoleniu. To było niezwykle fascynujace spotkanie z zawodem. Dzięki niemu ci uczniowie zwiększą swoje szanse na rynku usług gastronomicznych. Z taką wiedzą i umiejętnościami na pewno dużo łatwiej będzie im też marzyć o czapce szefa kuchni.:) Być może nawet któregoś z nich zobaczymy niedługo na szklanym ekranie np w programie TOP CHEF lub podobnym...

Dzień wcześniej podobne szkolenie odbyła grupa nauczycieli gastronomii z ZS nr1 w Wyszkowie, nauczycielki z CKP również w Wyszkowie oraz zaproszeni nauczyciele z zaprzyjaźnionej szkoły - ZS w Zabrodziu.

Serdecznie dziękujemy Firmie Stalgast za współpracę i prowadzenie warsztatów w naszej szkole.

GALERIA ZDJĘĆ
Przejdź do Galerii
Ostatnio dodane:
photo_newest
Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.