Najlepszym sposobem przekonania uczniów o słuszności wyboru swojej ścieżki kariery zawodowej są spotkania z ludźmi z branży. To co się działo w naszej szkole w następnych dniach po maturze przyprawiało o istny zawrót głowy. Najlepsi uczniowie mieli niezwykłą szansę poznawać nowości kulinarne – “sous – vide i jej zastosowanie w gastronomii”.
Sztukę kulinarną młodzież zgłębiała od samego Carlosa Gonzalez – Tejera, Hiszpana z pochodzenia, Polaka z wyboru, osobowości kulianarnej, twórcy i autora wielu przedsiewzięć i wydarzeń gastronomicznych, dziennikarza, który zwiedził co najmniej pół świata.
Pod okiem wybitnego specjalisty grupa uczniów przygotowywała potrawy i półprodukty przy zastosowaniu metody sous – vide takie jak: polędwiczki wieprzowe, dorsz atlantycki, łosoś, szparagi, cukinia, marchewka, czy też jabłka.
Poznała też niezbędne urządzenia i warunki jakie należy spełnić w celu otrzymania wysokiej jakości gotowych produktów pakowanych próżniowo. Na koniec uczestnicy szkolenia dokonali oceny organoleptycznej sporządzonych dań zaś zwieńczeniem tego kilkugodzinnego spotkania było wręczenie certyfikatów udziału w szkoleniu. To było niezwykle fascynujace spotkanie z zawodem. Dzięki niemu ci uczniowie zwiększą swoje szanse na rynku usług gastronomicznych. Z taką wiedzą i umiejętnościami na pewno dużo łatwiej będzie im też marzyć o czapce szefa kuchni.:) Być może nawet któregoś z nich zobaczymy niedługo na szklanym ekranie np w programie TOP CHEF lub podobnym...
Dzień wcześniej podobne szkolenie odbyła grupa nauczycieli gastronomii z ZS nr1 w Wyszkowie, nauczycielki z CKP również w Wyszkowie oraz zaproszeni nauczyciele z zaprzyjaźnionej szkoły - ZS w Zabrodziu.
Serdecznie dziękujemy Firmie Stalgast za współpracę i prowadzenie warsztatów w naszej szkole.
|