Dzisiaj jest .
Aktualności › Mazowiecki konkurs kulinarny o smaku ryby i włoskiej kapusty

W dniu 26 lutego, w naszej szkole,  jak co roku o tej porze, miało miejsce wydarzenie pod nazwą „Mazowieckie Smaki – Ryby na polskim stole i ich tradycja”.

Impreza składała się z dwóch równolegle odbywających się części: X Konferencji Produktu Lokalnego i Regionalnego oraz Konkursu kulinarnego skierowanego do uczniów Szkół Gastronomicznych. Organizatorem wydarzenia był Zespół Szkół będący gospodarzem wydarzenia oraz zaprzyjaźniona ze szkołą lokalna firma „Koneser”. Rywalizacja w konkursie rozpoczęła się od wylosowania miejsc startowych, po czym osiem dwuosobowych zespołów wyłonionych wcześniej w eliminacjach szkolnych przystąpiło do pracy. Uczestnikami konkursu były zespoły z: Ostrołęki, Golądkowa, Małkinii Górnej, Makowa, Zabrodzia, Radzymina, Siedlec i oczywiście z naszej szkoły.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu sześciu porcji dania, którego głównymi składnikami był pstrąg tęczowy i kapusta włoska. Oprócz cech samej potrawy oceniania była także technika filetowania ryby.

Zespołowi jury przewodniczył Carlos Gonzalez – Tejera, Hiszpan z pochodzenia, zakochany w Polsce ekspert gastronomiczny,  zaś pozostali jurorzy to:Bożena Stojanova - właścicielka Zajazdu Zaścianek, Małgorzata Borkowska – właścicielka Dworu w Mościbrodach, Jarosław Maliszewski – szef kuchni jednej z warszawskich restauracji, Grzegorz Rytelewski – nasz absolwent, obecnie szef kuchni warszawskiej Restauracji Kamienica przy Teatrze Kamienica Emiliana Kamińskiego.

To niezwykły konkurs, można by rzec o charakterze dydaktycznym, który był pozbawiony niezdrowej rywalizacji a w to miejsce życzliwe jury udzielało cennych porad i technicznych wskazówek uczestnikom konkursu.

Jury przyznało I miejsce zespołowi z Małkinii, II – zespołowi z Golądkowa zaś  III miejsce – reprezentacji naszej szkoły – Danielowi Witkowskiemu i Oldze Nowakowskiej (opiekun – Agnieszka Szczęsna), którzy przygotowali danie o nazwie "Dwie odsłony ryby podane na aromatycznych sosach w towarzystwie karmelizowanej marchewki i collanon".
Zwycięskie drużyny otrzymały cenne nagrody oraz puchary: Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Starosty Wyszkowskiego. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i upominki.

Odbywająca się równolegle konferencja zgromadziła liczne grono uczestników, wśród których znaleźli się m.in. samorządowcy, uczniowie szkół ponadgimnazjalnych uczący się w klasach związanych z gastronomią oraz przedstawicieli rozmaitych firm i instytucji związanych z powyższą branżą. Powiat wyszkowski reprezentował starosta – Bogdan Pągowski. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło także przedstawiciela Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Podczas konferencji można było posłuchać prelekcji nt. hodowli ryb, ich przetwórstwa a także bezpieczeństwa żywności. Odbyła się także dyskusja związana z w/w zagadnieniami.

W trakcie całego wydarzenia funkcjonowały stoiska informacyjno-promocyjne firm i instytucji związanych z szeroko pojętym rynkiem żywności i produktów regionalnych.

Wydarzenie to niewątpliwie przyczyni się do promocji naszej szkoły
na arenie województwa mazowieckiego

GALERIA ZDJĘĆ
Przejdź do Galerii
Ostatnio dodane:
photo_newest
Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.