Dzisiaj jest .
Aktualności › Młodzież z MSC na XIX Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Dnia 9 stycznia 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie na etapie okręgowym naszą szkołę reprezentowali: Patryk Kozman i Adam Laskowski uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Tematem wiodącym olimpiady w tym roku było: „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” - bardzo interesująca tematyka. O zwycięstwo ubiegało się 64 uczestników ze szkół z województwa mazowieckiego, głownie z technikum i liceum. Konkurencja była duża. Zwyciężyła uczennica przygotowująca się na studia medyczne z III klasy warszawskiego liceum. Nasi uczniowie brali udział po raz pierwszy w olimpiadzie i byli najmłodszymi uczestnikami.

.

Mimo, że nie przeszli do etapu ogólnopolskiego to i tak odnieśli sukces. Są zwycięzcami etapu szkolnego a w etapie okręgowym nie byli ostatnimi. Ich wyniki oscylują w granicach 50% możliwych do uzyskania punktów. Nie znamy jeszcze szczegółowych wyników ale wiemy, że nasza szkoła jest znana i poważana w okręgu mazowieckim. Na koniec pozwolę sobie przytoczyć prawidłowo uzupełnione pierwsze zadanie z olimpiady. „Pojęcie żywności obejmuje przetworzone i nieprzetworzone produkty naturalne spożywane przez człowieka oraz suplementy przeznaczone do uzupełniania jego diety. Jedne i drugie w określonych okolicznościach mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia czy to z wielkości spożycia, czy zanieczyszczenia biologicznego, chemicznego lub fizycznego. Główną przyczyną tych zagrożeń są drobnoustroje saprofityczne, odpowiedzialne za psucie się żywności oraz patogeny, które wywołują choroby zakaźne i zatrucia. Wśród zatruć wyróżniamy infekcje – spowodowane wniknięciem do organizmu żywych drobnoustrojów i intoksykacje – przebiegające bez ich obecności. Jednymi z najbardziej groźnych dla nas bakterii przenoszonych przez żywność są gramdodatnia, nieprztrwlnikująca Listeria monocytogenes, występująca w produktach zwierzęcych i roślinnych oraz gramujemna spiralna pałeczka z rodzaju Campylobacter, będąca najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych w Uni Europejskiej. Zatrucia mogą być również spowodowane przez chemiczne skażenia żywności metalami ciężkimi, pozostałościami stosowanych w rolnictwie nawozów i pestycydów oraz związkami powstającymi w procesie termicznego rozkładu odpadów i materii organicznej, takimi jak: dioksyny, polichlorowane bifenyle i cykliczne węglowodory aromatyczne”. Gratuluję Adamowi i Patrykowi. Anna Przesmycka

GALERIA ZDJĘĆ
Przejdź do Galerii
Ostatnio dodane:
photo_newest
Copyright © 2018 by Zespół Szkół nr 1 w Wyszkowie.

Zamknij Strona stosuje tzw. cookies przede wszystkim aby ułatwić korzystanie z witryny. Użytkownicy serwisu mogą samodzielnie zarządzać plikami cookies w ustawieniach swojej przeglądarki. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowanych plików cookies.