Finał Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności- Food Expert organizowany po raz drugi w Akademii Nauk Stosowanych w Łomży przez Wydział Nauk o Zdrowiu, również tym razem nie mógł się odbyć bez naszych uczniów, zwycięzców eliminacji szkolnych: Grzegorza Składanek i Nazara Startsev. Panowie ci znaleźli się wśród zakwalifikowanych, pokonując ponad 120 uczestników szkół średnich z 3 województw: mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko- mazurskiego a w dniu 5 grudnia, jako jedna z 19 reprezentacji dzielnie walczyli o zwycięstwo. Kryteria konkursu były dwa, tj. prawidłowe rozwiązanie testu i czas odpowiedzi na zagadnienia. A sam poziom konkursu był iście akademicki. Zagadnienia obejmowały treści dotyczące np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, zagrożeń w sektorze spożywczym czy prawa żywnościowego. Nasza reprezentacja osiągnęła bardzo wysokie miejsca i mimo że nie stanęli na podium, to jednak zapisali się na kartach historii, jako poważni zawodnicy ze Skłodowskiej w Wyszkowie.
Uczniów przygotowywały nauczycielki gastronomii: Bogusława Pawelska-Kozon i Ewa Omelianowicz.
Panom gratulujemy i życzymy kolejnych osiągnięć!
Opracowała Bogusława Pawelska-Kozon.
|