24 marca 2022r. w naszej szkole odbył się I etap Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności ” Food Expert” prowadzonego przez Wydział Nauk Informatyczno- Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży i skierowanego do uczniów szkół ponadpodstawowych z kierunku gastronomicznego. Konkurs był przeprowadzony w formie on-line. W etapie tym udział wzięło 11 uczniów. W ramach przygotowania uczniów nauczyciele przedmiotów zawodowych: Bogusława Pawelska-Kozon, Ewa Omelianowicz, Ewelina Sieńkowska i Aneta Kasjaniuk - Pawlak opracowały materiały z tematyki wiodącej, z których uczniowie korzystali.
Celem Konkursu jest popularyzacja wiedzy na temat jakości i bezpieczeństwa oraz autentyczności żywności, a w szczególności:
- zanieczyszczeń żywności,
- bezpieczeństwa w stosowaniu dodatków do żywności,
- znakowania produktów żywnościowych,
- systemów kontroli jakości żywności
Z radością informujemy, że aż 3 uczniów z naszej szkoły zakwalifikowało się do etapu finałowego:
- Łukasz Karamuz – 1 TG
- Grzegorz Składanek – 3 TGg
- Szymon Piecychna – 3TGg
Etap finałowy odbędzie się w laboratoriach komputerowych ANS w Łomży – 07.04.2022r.
Gratulujemy sukcesu, trzymamy kciuki i życzymy powodzenia w finale.
|