W dniu 3 stycznia uczniowie kierunku gastronomicznego, będący zwycięzcami etapu szkolnego Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu.: Dawid Osowiecki z klasy II TG oraz Daniel Pyśk z klasy IV TGa, wzięli udział w etapie okręgowym tej Olimpiady. Organizatorem etapu okręgowego był Zespół Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie.
Olimpiada jest jednym z ważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w zdrowie społeczeństwa. Głównym jej zadaniem jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.
Temat wiodący tegorocznej, XXIV edycji olimpiady to: Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości.
Uczniowie zmagali się z testem obejmującym zagadnienia z wiodących przedmiotów gastronomicznych, daleko jednak wykraczających poza program nauczania jak również zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia.
Z uwagi na narastający problem otyłości w społeczeństwach krajów wysokorozwiniętych w tym Polski i ryzyko rozwoju innych chorób cywilizacyjnych wydaje się zasadne pochylenie się nad tym tematem. Nadwaga i otyłość to problem, z którym boryka się coraz więcej krajów. Mimo powszechnie dostępnej wiedzy na temat racjonalnego żywienia ogromna część społeczeństwa popełnia tzw. błędy żywieniowe, co z kolei prowadzi do szeregu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia i wielu innych. Poprzez edukację możemy znacznie zmienić zwyczaje żywieniowe społeczeństwa oraz wpłynąć na jego kondycję zdrowotną.
Opiekunem uczniów była Bogusława Pawelska- Kozon a do olimpiady przygotowywały: Ewa Omelianowicz oraz Bogusława Pawelska- Kozon. Rozstrzygnięcie wyników pod koniec stycznia. Trzymamy kciuki.
|