W dniu 5 listopada 2019r. uczestnicy stażu, w ramach projektu „Z Erasmusem + po rozwój zawodowy”, w tygodniu poprzedzającym wyjazd na praktyki zawodowe, przeszli wstępne szkolenie z dziedziny bhp. Szkolenie przeprowadziły Panie Ewelina Sieńkowska oraz Magdalena Mikołajczyk, nauczyciele przedmiotów zawodowych uczący w Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Technikum budowlanym. Celem szkolenia było zapoznanie uczniów z przepisami i zasadami bhp obowiązującymi w zakładzie pracy, rodzajami zagrożeń oraz zasadami udzielania pierwszej pomocy.
Uczniowie klasy Technikum Budowlanego poznali następujące zagadnienia:
• BHP na stanowisku pracy, przygotowanie stanowiska, dobór narzędzi, porządek na stanowisku pracy,
• Ubiór roboczy i ochrony osobiste, wyposażenie pracownika na stanowisku roboczym w budownictwie,
• Zasady bezpiecznej pracy w trakcie robót murarskich i tynkarskich,
• Zasady bezpiecznej pracy w trakcie robót remontowych,
• Zasady bezpiecznej pracy w trakcie robót zbrojarskich; wykonywanie deskowania i zbrojenia,
• Zasady bezpiecznej pracy podczas betonowania elementów,
• Rodzaje zagrożeń oraz postępowanie w razie wypadku,
• Pierwsza pomoc w razie wypadku.
Zagadnienia przedstawione na szkoleniu BHP dla Technikum żywienia i usług gastronomicznych to:
• Ogólne przepisy związanymi z BHP,
• Zasady BHP jakie obowiązują w miejscach pracy związanych z gastronomią,
• Wypadki przy pracy (analiza zagrożeń i profilaktyka),
• Postępowania w razie wypadku w czasie pracy i w sytuacjach zagrożenia (pożar, awaria),
• Udzielanie pierwszej pomocy w razie wypadku.
Szkolenia te pozwolą na bezpieczną realizację zagranicznego stażu zarówno dla branży budowlanej jak i gastronomicznej.
Zdjęcia z przeprowadzonego szkolenia znajdują się w Galerii.
Bogusława Pawelska-Kozon, Anna Kozon – opiekunowie stażu
|