12 czerwca 2023 r. młodzież klasy IV TGp wraz z wychowawcą Anetą Kasjaniuk-Pawlak uczestniczyła w spotkaniu zorganizowanym przez Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wyszkowie z dyrektorem działu sprzedaży firmy Euroser Dairy Group – panem Grzegorzem Komorem. Celem wydarzenia była edukacja żywieniowa w zakresie spożycia serów, w tym głównie kozich.
Wstępem do degustacji i dyskusji była prelekcja na temat technologii produkcji serów, bogactwa ich rodzajów. Pan Grzegorz skupiał naszą uwagę na serach kozich, które posiadają niezliczone zalety żywieniowe, smakowe oraz kulinarne. Uczestnicy spotkania podczas degustacji różnych gatunków serów dyskutowali z prowadzącym o swoich odczuciach, preferencjach smakowych
i znajomości serów. Okazało się, że sery kozie są bardzo smaczne i każdy znajdzie swoje smaki, szczególnie gdy doznania smakowe możemy podbić wieloma dodatkami tj.: miód, syrop daktylowy, konfitura figowa lub morelowa, orzechy, winogrona, truskawki itp. Usłyszeliśmy wiele ciekawostek i wskazówek.
Po degustacji młodzież otrzymała serowe prezenty - wyroby kozie firmy Goat Farm.
Serdecznie dziękujemy CKU w Wyszkowie za zaproszenie oraz firmie Euroser Dairy Group za interesujące spotkanie oraz smaczne i zdrowe prezenty.
|