Dnia 13 marca 2019 roku uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie wzięli udział w warsztatach pt. „ Czy wiesz co jesz? Chemiczne dodatki do żywności” na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzącymi były: dr inż. Katarzyna Kozłowska, dr inż. Elżbieta Wierzbicka.
W trakcie wykładów i warsztatów uczestnicy zapoznali się z przepisami prawnymi, regulującymi stosowanie dodatków do żywności, definicje barwników oraz ich pochodzenie i zasady znakowania żywności z dodatkami.
Uczniowie brali udział w zadaniach praktycznych ucząc się rozpoznawania dodatków do żywności wśród składników produktów spożywczych, analizowali etykiety produktów spożywczych w celu obecności dodatków do żywności. Podsumowano wyniki zadań praktycznych i wyróżniono 2 zespoły uczniów, którzy osiągnęli najwyższą liczbę punktów.
Pod koniec spotkania skorzystaliśmy z gastronomicznej oferty jednego z barów na terenie kampusu. Organizatorem była P. B. Pawelska- Kozon, opiekunami P. A. Kozon i P. Monika Studniarz
|