Czym zajmuje się sommelier? Jak zostać znawcą win? Co można wyczytać z etykiety? Czy do ryb podaje się tylko białe wino? Czy wino na zakrętkę jest gorsze?
Na te i inne pytania odpowiadał Pan Norbert Brzoza, sommelier, reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Sommelierów. Uczestnikami szkolenia byli uczniowie kasy III w zawodzie kelner oraz klasy II i IV TG jak również nauczyciele przedmiotów kelnerskich i gastronomicznych.
Poza przedstawioną w niezwykle interesujący sposób teorią o winach i zawodzie sommeliera, mogliśmy obejrzeć profesjonalny sprzęt sommelierski oraz dokonać degustacji i związaną z tym nauką oceny organoleptycznej win bezalkoholowych w oparciu o mapę degustacyjną. Rozpoznawaliśmy w winie smaki i aromaty i ocenialiśmy pozostałe parametry wina, jak to czynią prawdziwi znawcy win.
Spotkanie było zorganizowane przez Bogusławę Pawelską-Kozon. To kolejne szkolenie z cyklu szkoleń zawodowych poszerzających wiedzę i umiejętności uczniów tych klas.