Szkolenie sommelierskie w Skłodowskiej

Data: 07.03.2025 r., godz. 12.49    95
Czym zajmuje się sommelier? Jak zostać znawcą win? Co można wyczytać z etykiety? Czy do ryb podaje się tylko białe wino? Czy wino na zakrętkę jest gorsze?

Czym zajmuje się sommelier? Jak zostać znawcą win? Co można wyczytać z etykiety? Czy do ryb podaje się tylko białe wino?  Czy wino na zakrętkę jest gorsze? 

Na te i inne pytania odpowiadał Pan Norbert Brzoza, sommelier, reprezentujący Stowarzyszenie Polskich Sommelierów. Uczestnikami szkolenia byli uczniowie kasy III w zawodzie kelner oraz klasy II i IV TG jak również nauczyciele przedmiotów kelnerskich i gastronomicznych. 

Poza przedstawioną w niezwykle interesujący sposób teorią o winach i zawodzie sommeliera, mogliśmy obejrzeć profesjonalny sprzęt sommelierski oraz dokonać degustacji i związaną z tym nauką oceny organoleptycznej win bezalkoholowych w oparciu o mapę degustacyjną. Rozpoznawaliśmy w winie smaki i aromaty i ocenialiśmy pozostałe parametry wina, jak to czynią prawdziwi znawcy win. 

Spotkanie było zorganizowane przez Bogusławę Pawelską-Kozon. To kolejne szkolenie z cyklu szkoleń zawodowych poszerzających wiedzę i umiejętności uczniów tych klas.

Szkolenie sommelierskie
Szkolenie sommelierskie, foto nr 1, Szkolenie sommelierskie, foto nr 2, Szkolenie sommelierskie, foto nr 3, Szkolenie sommelierskie, foto nr 4, Szkolenie sommelierskie, foto nr 5, Szkolenie sommelierskie, foto nr 6, Szkolenie sommelierskie, foto nr 7, Szkolenie sommelierskie, foto nr 8, Szkolenie sommelierskie, foto nr 9,