"ŻYCIE I DOROBEK NAUKOWY MARII SKŁODOWSKIEJ - CURIE"
Konkurs był adresowany do uczniów klas I i II ZS Nr 1. Jego celem było przybliżenie i propagowanie wŚród młodzieży, sylwetki patronki szkoły, ze szczególnym uwzględnieniem jej zycia, pracy i osiągnięć naukowych. Konkurs odbywał się w dwóch etapach. I etap klasowy odbył się dnia 10 maja 2011r jednoczeŚnie dla wszystkich uczestników. Wzięło w nim udział 14 klas I i II neszej szkoły, z których 27 uczniów zakwalifikowało się do II etapu, który odbył się 17 maja 2011r. Konkurs miał charakter testowy. Organizatorem konkursu był Zespół Nauczycieli Chemii i Fizyki pod patronatem Dyrektora Szkoły Pana Mariana Popławskiego.
Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
|
Lekcja ciekawych doŚwiadczeń z chemii i fizyki
Dnia. 20 maja 2011 roku w naszej szkole o godzinie 9.45 na Świetlicy szkolnej odbył się program edukacyjny pt „ Lekcja ciekawych doŚwiadczeń z chemii i fizyki”.
Na tej uroczystoŚci byli obecni: Pan Dyrektor Marian Popławski, wicedyrektor Pani Elżbieta Mańko oraz Pani wicedyrektor Hanna Czajkowska, a także uczniowie z oŚmiu klas wraz z opiekunami.
Na początku naszego spotkania Ilona Borkowska z klasy II LO przedstawiła krótki wstęp dotyczący obchodów Międzynarodowego Roku Chemii oraz Międzynarodowego roku Marii Skłodowskiej- Curie, który został ogłoszony przez Sejm Rzeczpospolitej Polskiej. Obchody te odbyły się pod hasłem „Chemia - nasze życie, nasza przyszłoŚć”.
Uczniowie z klasy I LO przedstawili 8 bardzo ciekawych i interesujących doŚwiadczeń chemicznych. Były to:
- zmiana barwy wskaźników chemicznych,
- spalanie wstążki magnezowej,
- otrzymywanie wodoru,
- otrzymywanie dwutlenku węgla,
- wykrywanie węgla,
- wykrywanie skrobi,
- reakcje zobojętniania,
- wytrącanie osadów,
- otrzymywanie tlenu
Pan profesor Jacek Pyt pokazał także niezwykłe doŚwiadczenia z fizyki. Przeprowadził:
- pomiar dźwięku,
- pompowanie balonika bez dotykania,
- rozchodzenie się dźwięku,
- doŚwiadczenie pt „ bateria z cytryny”.
Widzom bardzo podobała się ta forma przedstawienia, gdyż bez wątpienia była ona bardzo oryginalna.
Dodatkowo uczennice z klasy II LO przygotowały kilka zagadek chemicznych dla publicznoŚci. DoŚwiadczenia o których wczeŚniej wspomniano były przeplatane właŚnie tymi zagadkami. Niestety nie na wszystkie padły prawidłowe odpowiedzi. Niewątpliwie bardzo dużo emocji wzbudziła zagadka, która polegała na uzupełnieniu w różnych językach wyrazów „woda” i „powietrze”. Atmosfera była niezwykle gorąca i napięta. Widzowie chętni brali udział w odgadywaniu prawidłowych odpowiedzi, gdyż czekała na nich niezwykła nagroda. Za uzyskanie kilku żetonów mogli otrzymać bardzo dobrą ocenę z chemii!
Cała uroczystoŚć przebiegła niezwykle sprawnie i bezpiecznie. Fotografowaniem całego przedstawienia zajmowali się Adam Czyż z klasy II LO oraz Marcin WiŚniewski z klasy II Lzi. Program został przygotowany po kierunkiem nauczycieli: Pani profesor Ewy Omelianowicz, Pani profesor Doroty Łezka oraz Pana profesora Jacka Pyt.
|
"Potrawa dla Marii Skłodowskiej - Curie"
Regulamin Konkursu
I. Postanowienia Ogólne:
- Organizatorem Konkursu Kulinarnego „Potrawa dla Marii Skłodowskiej - Curie” (dalej konkurs) są nauczyciele Zespołu Przedmiotów Gastronomicznych w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie.
- Patronat nad Konkursem pełni dyrektor szkoły Pan Mariann Popławski.
- Celem Konkursu jest stworzenie warunków dla młodzieży szkolnej do udziału w obchodach Roku Marii Skłodowskiej-Curie i Święta Szkoły, zachęcenie klas wszystkich szkół do udziału we współzawodnictwie, oraz odkrywanie ukrytych talentów gastronomicznych.
- Nad prawidłowoŚcią Konkursu czuwać będzie komisja konkursowa.
- Regulamin Konkursu będzie dostępny na stronie internetowej szkoły i u wychowawców klas.
II. Zasady Konkursu
Konkurs składa się z II etapów.
I etap — składanie receptur
II etap — finał
I etap - składanie receptur
- Uczniowie każdej klasy wybierają potrawę konkursową i wystawiają od 1 do 2 drużyn dwuosobowych. O wyłonieniu drużyn decyduje wychowawca klasy i samorząd klasowy.
- Etap polega na złożeniu w terminie od 10.05 do 25. 05. 2011 r. do nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Anny Przesmyckiej, Anety Kasjaniuk-Pawlak i Bogusławy Pawelskiej-Kozon na noŚnikach elektronicznych napisanych receptur oraz ich wydruków -2 egzemplarze podpisane (szkoła i klasa). Receptura powinna zawierać normatyw surowcowy i sposób wykonania, mile widziane jest zdjęcie potrawy.
- Finał Konkursu zostanie rozegrany w dniu 06.06. 2011 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Świetlicy.
- Do Konkursu zostaną zakwalifikowane drużyny klas, które złożą receptury we wskazanym terminie.
II etap — finał
- Uczestnicy prezentują wykonaną potrawę (na 10 porcji) przedstawiają sposób wykonania i uzasadniają wybór potrawy.
- Na prezentację uczestnicy mają maksymalnie 5minut.
II. Plan dnia podczas finału:
8. 00 - 10.00 — dostarczenie potraw do sali 03
10.30 - 13.00 - prezentacja i degustacja potraw
13.00 - 13.30 - przyznanie nagród dla klas i zakończenie konkursu
UWAGA:
W zależnoŚci od iloŚci zgłoszonych zespołów organizatorzy zastrzegają możliwoŚć zmian w planie.
|